Darek rozszerza asortyment domowej piekarni. Właśnie upiekł bagietki.

Te rynienki z dziurkami przypominające swoim wyglądem blachę falistą na dachu, to specjalne foremki do wypieku bagietek. Dzięki nacięciom i posypce z otrąb bułki mają ten sam wygląd jak te, które można kupić w sklepie. Nawet od spodu przypominają te sklepowe – to dzięki dziurkom formy do pieczenia. Domowym bagietkom nic nie brakuje także w smaku. Mają chrupiącą skórkę i smaczny miąższ. Można jeść z samym masłem.

Ja natomiast kończę rozpoczętą w tym tygodniu robótkę na drutach – granatową czapkę. Robię ją z wełny z renifera norweskiego (nie znam na tyle norweskiego, żeby być pewną pochodzenia wełny, ale cóż innego może oznaczać napis na etykiecie: „Ren Norsk Ull” ?). Najważniejsze, że tego ull jest 100% i wełna jest miękka i miła w dotyku, co jest ważne w przypadku czapki, bo nie jest gryząca w czoło. Darek bez grymasu niechęci znosił kolejne przymiarki:

Najpierw zrobiłam większą część czapki na drutach na żyłce, ale podczas odejmowania oczek przeszłam na 5 drutów.

Gdy czapka była już gotowa (do kompletu z wcześniej zrobionym szalikiem):

mogłam wybrać się na narty.

Całą sobotę sypał drobny śnieg, ale efektem tego była spora warstwa białego puchu.

W lesie w Marysinie idealne warunki na uprawianie narciarstwa biegowego.

Na pomysł wyciągnięcia nart wpadli także orientaliści. W lesie pojawiły się lampiony.

Na wydmie czynna była zjeżdżalnia. Sanki i narciarze przemykali w przyspieszonym tempie.

Tutaj także pojawiali się narciarze biegowi z mapami i kompasami szukający chrakterystycznych punktów kontrolnych.

Ja tam jednak wolę miejsca gdzie trzeba sobie samemu wytyczyć ślad. Gdzie cisza, w której rozlega się tylko piskliwy odgłos dzięciołka.

Piękna jest nasza Maryśka w zimowej szacie 🙂

   
 

2 komentarze

  1. Ren Norsk Ull – jak sama nazwa wskazuje to CZYSTA (słowo ren pochodzi od niemieckiego słowa rein – czysty) norweska wełna. Czyli jednak z owcy.
    Ale u Was cudnie zasypane.. łza się w oku kreci. Pozdrawiam – Lech.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *